Kleuren vertellen heel veel. Het heeft een belangrijke rol in ons leven, bewust of onbewust. Kleur speelt in op emoties, gedrag en functioneren omdat het brein een kleur associeert met bepaalde voorstellingen of gedachten. Ook in ons hedendaagse leven heeft kleur impact op vele facetten zoals het kijken naar televisie of smartphone, kopen van producten en het inrichten en het bepalen van de sfeer in woon of werkruimte.

De natuur heeft een positief effect op onze mentale en fysieke gezondheid. In de natuur is groen de meest voorkomende kleur (planten). De kleur groen is betrokken bij de ontspanning van het zenuwstelsel, heeft een bloeddruk verlagend effect, is rustgevend en heeft een kalmerende werking. Hierdoor wordt groen vaak gerelateerd aan gezondheid en balans.

Groen heeft psychologisch gezien alleen maar een positieve betekenis. Het symboliseert groei, vernieuwing, vruchtbaarheid, voorjaar en een nieuw leven. Tevens wordt deze positieve kleur ook geassocieerd met harmonie, evenwicht, vertrouwen, veiligheid en voorspoed.

In de loop der jaren zijn er veel onderzoeken geweest naar de relatie tussen groen en gezondheid. Ook diverse Nederlandse onderzoeken (o.a. Universiteit Wageningen) wijze uit dat: wie in een groene woonomgeving leeft, zich vaker gezonder voelt en minder vaak ziek is. Groen vermindert stress, bijvoorbeeld doordat van alleen al het zien van een groene natuurlijke omgeving een rustgevend effect uitgaat. Een Amerikaans onderzoek toonde zelfs aan dat patiƫnten die na een galblaasoperatie uitzicht hadden op groene bomen, veel sneller herstelde dan patienten die in zalen tegen muren aankeken. Tegenwoordig zien we in ziekenhuizen steeds vaker de kleur groen terug en herrijzen er hele binnentuinen met veel groene bomen en planten. Ook Engelse onderzoeken (o.a Universiteit Westminster en Essex) tonen aan dat een half uur per week doorbrengen in de tuin al een positief effect heeft op de mentale gezondheid. Het werken of aanwezig zijn in een groene omgeving zorgt voor meer geluk, vitaliteit en creativiteit.

De laatste jaren is er een duidelijke stijging in het ecologisch en milieu bewustzijn. Dit resulteert dan ook in een vergroening van de tuin en leefomgeving. Bij steeds meer tuinstijlen krijgt groen een belangrijkere rol. Een van de tuinstijlen waar grotendeels groenblijvende planten tot behoren en die het gehele jaar overheersen, is een Japanse tuin.

Deel deze pagina