Teak (tectona grandis) is een product met een prachtige natuurlijke schoonheid. Het kenmerkt zich door een specifieke nerfstructuur en een kleur die kan variƫren van licht- tot goudbruin. Dit jaar is teakhout weer duidelijk aanwezig in een groot gedeelte van het assortiment.

Onbehandeld krijgt teak na verloop van tijd een zilvergrijze/patina kleur. Veel mensen geven de voorkeur aan deze natuurlijke uitstraling omdat er op deze wijze een harmonieus samenspel tussen het teakhout en zijn natuurlijke omgeving wordt gecreƫerd.

Kies u voor een natuurlijke uitstraling van uw teakmeubelen dan is het onderhoud aan de meubelen zeer gering. Een jaarlijkse schoonmaak beurt met een zachte zeepoplossing om het opgehoopte vuil te verwijderen is dan voldoende. Geeft u de voorkeur aan een warme bruine tint dan moet u het teakhout behandelen met teakolie/sealer. Het teakhout behoudt dan niet meer zijn originele kleur maar wordt door de olie/sealer een tintje donkerder. Om de kleur goed te behouden dient men het teakhout (2 keer per jaar) te behandelen, vaak in het voorjaar en najaar. De behandeling dient te worden gedaan voordat het meubel begint te verweren of te verkleuren.

De volgende werkwijze wordt aangeraden:

  • Zorg ervoor dat het meubel heel goed droog en stofvrij is.
  • Schudt de teakolie/sealer eerst heel goed zodat deze goed gemengd is.
  • Breng gelijkmatig met een pluisvrije doek of kwast de olie/sealer aan (niet te dik)
  • De olie/sealer mag niet over oude, opgehoopte olie of vuilresten heen worden aangebracht (hierdoor kleurt het hout op die plaatsen veel donkerder).
  • Voor behandeling moet het hout heel goed droog zijn (wanneer olie/sealer op vochtig hout wordt aangebracht kunnen er zwarten vlekken/plekken ontstaan).
  • Na ongeveer 1 uur droogtijd kunt u een tweede (dunne) laag olie/sealer aanbrengen.
  • De eerste 24 uur het behandelde hout niet aan vocht blootstellen.


Door de toenemende populariteit van het hout heeft men een ruime keuze aan diverse soorten teakhout die op verschillende manieren zijn vervaardigd en afgewerkt:

‘Gerecycled teak’

Dit hout is afkomstig van afgebroken oude huizen, stations, bruggen, boten etc. Met al een hele geschiedenis achter zich, vertoont het doorleefde hout wat grove en ruwe oneffenheden. Tevens kan het hout spijkers of schroeven bevatten die in de verwerkten delen zijn achtergebleven. Ook kan het hout inzetstukjes bevatten om bepaalde delen op te vullen. Aangezien het hout is samengesteld uit hout met een verschillende herkomst en leeftijd zijn lichte en donkere kleurschakeringen in het hout onvermijdelijk. Tevens kunnen er door temperatuur schommelingen en verandering van de luchtvochtigheid (extreem droge/warme periode) scheuren in het hout ontstaan. Dit hoort bij het product hout en heeft geen invloed op de kwaliteit van het desbetreffende meubel. Naast de extra sfeer die dit aan het oude doorleefde teak geeft, is het natuurlijk ook fantastisch dat het hout wordt hergebruikt en als het ware een tweede leven krijgt.

‘Grey-look Teak’

Dit hout is vaak ook gerecycled teak. Alleen ondergaat dit hout bij de productie een speciale behandeling waardoor het hout een lichtgrijs verweerde uitstraling krijgt. Doordat het onderliggende hout wel verschillend van kleur is kan de natuurlijke vergrijzing ongelijkmatig verlopen. Na verloop van tijd zal er wel een egale grijze tint ontstaan. Blijf het meubel in een (buiten)kamer, veranda of serre staan en komt het niet met verschillende weersinvloeden in aanraking, dan blijft het meubel grotendeels de tijdens de productie vervaardigde kleur behouden (iets kleurverschil door uv-licht is onvermijdelijk). Tevens kunnen ook hier bij extreem droge/warme periode scheurtjes in het hout ontstaan.

‘Reclaimed Teak’

Dit hout is ook vaak gerecycled teak. De kleur samenstelling is vaak hetzelfde als bij gerecycled teak alleen is hierbij het hout zo verwerkt dat oppervlakte iets ruw en grof aanvoelt. De nerf structuur is, zowel voelbaar als zichtbaar. Dit geeft het geheel een doorleefde, verweerde, robuuste en stoere uitstraling.

Natural Teak

Dit hout is net als plantage teak vaak niet behandeld zoals ‘grey-look’ het heeft zoveel mogelijk de natuurlijke ‘natural’ kleur van teakhout. Tevens voelt het ook niet niet ruw/grof aan. Het hout heeft als oppervlakte een gladde afwerking. In tegenstelling tot massief hout dat het meest bij plantage teak wordt gebruikt, is ‘natural teak’ vaak uit kortere stukken teak samengesteld en verlijmd (gelamineerd hout).

Plantage Teak’

Hout wat afkomstig is uit teakplantages die onder supervisie staan van het Indonesische Staatsbosbeheer (Perum Perhutani) waarbij een strikt beleid wordt gehanteerd omtrent het oogsten van het teakhout. Twee jaar voor de definitieve kap wordt de bast van de bomen verwijderd, waardoor het droogproces alvast begint. De gemiddelde leeftijd van een plantageboom is ongeveer 20 jaar. Na het kappen worden de bomen in speciale maten gezaagd de zogenoemde ‘logs’ . Deze logs worden voorzien van een registratienummer. Waarna de stammen zorgvuldig en ecologisch verantwoord naar de zagerijen worden vervoerd. Na een nauwkeurig selectieproces wordt het hout in droogkamers gedroogd. Het hout wordt gedurende ongeveer een maand bij een bepaalde luchtvochtigheid en temperatuur gedroogd (Kiln Dry). De kwaliteit van het teakhout is grotendeels afhankelijk van het lang en zorgvuldig drogen en controleren in de droogkamers. Daarna wordt het hout machinaal verwerkt (gladde afwerking). Het hout voor de meubelen wordt op kleur gesorteerd. Dit omdat de kleur en structuur van het hout afhankelijk is van het groeigebied van de teakbomen en de desbetreffende grondsoort. Tevens wordt er gekozen voor pen-en-gat verbindingen in combinatie met teakhouten deuvels om de stabiliteit te versterken.

Deel deze pagina