Aluminium:

Aluminium is een metaal dat nagenoeg in de hele industriële sector wordt gebruikt. De toegevoegde waarde van aluminium zit vooral in de technische kwaliteit, duurzaamheid en de esthetische mogelijkheden.

Aluminium wordt voor circa 72% hergebruikt met behoud van kwaliteit. Door de grote vormvrijheid en vele afwerk mogelijkheden ‘finishing’ zoals o.a. poedercoated, anodiseren, lakken etc. Is de verschijningsvorm van aluminium zeer gevarieerd. Aluminium vormt veelal de basis voor product innovaties. In de tuinmeubel branche is dit al decennia heel goed zichtbaar.

 • Weerbestendig, UV-bestendig
 • Zeer licht en sterk materiaal
 • Niet aan roest onderhevig
 • Stijlvol en tijdloos
 • Aluminium meubelen zijn in vele kleuren verkrijgbaar

Het materiaal vormt dan ook vaak de basis voor vele combinaties. Naast het pure materiaal als eindproduct is aluminium ook perfect te combineren met vlechtwerk (wicker) en rope. Duurzame meubelen die makkelijk te verplaatsen zijn.

*Vanuit Azië komen er ontzettend veel aluminium meubelen ons land binnen met een dubieuze kwaliteit. Topmerken maken alleen gebruik van de allerbeste kwaliteit aluminium. De dikte van het frame is in belangrijke mate bepalend voor de duurzaamheid van de meubelen. De grote modellen zijn voorzien van dubbelwandige frames voor extra stevigheid. Tevens zijn de lasnaden en de afwerking (poedercoated, anodiseren) bepalend voor de eindkwaliteit.

Vlechtwerk (wicker):

Vlechtwerk is als materiaal uitermate geschikt voor buiten gebruik, door de vol kunststofdraad zijn de vervaardigde meubelen goed weerbestendig.

De vlechtwerk meubelen zijn er in verschillende uitvoeringen. Sinds kort ziet men een duidelijke verschuiving van volledig gevlochten stoelen naar stoelen met een wat meer open karakter. Vlechtwerk van hoge kwaliteit en een subtiele verfijning in vormgeving en afwerking zorgen ervoor dat iedere collectie zo haar eigen signatuur heeft.

 • Weerbestendig, UV-bestendig en kleurvast
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Vormvast, duurzaam
 • Weinig temperatuur gevoelig
 • Vlechtwerk meubelen zijn in veel kleuren verkrijgbaar

Bij gerenommeerde merken worden de hoogwaardige draden vakkundig met de hand ingevlochten. Iedere gevlochten meubel is meermaals door handen gegaan om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Ieder meubel is dus uniek en dat vertaalt juist de charme van het vakmanschap.

*Er zijn veel leveranciers uit Azië met een goedkope en twijfelachtige kunststofdraad. Topmerken maken alleen gebruik van de allerbeste polyethyleen draden (o.a. hularo). De kenmerken hiervan zijn: hoge flexibiliteit, vormvast, kleurvast en 100% recyclebaar. Laat u altijd goed adviseren door ervaren en gerenommeerde experts.

Rope:

Synthetisch touw ‘rope’ is een materiaal dat sinds kort aan het assortiment buitenmeubelen is toegevoegd. Het materiaal lijkt op gewoon touw qua uitstraling en tastbaarheid maar het is veel steviger en sterker. Topkwaliteit ‘rope’ is voorzien van een kunststof (polypropyleen) kern die zorgt voor een stevige basis en minimale rekbaarheid. Het omhulsel rondom de kern is vervaardigd van een zeer sterke, door en door gekleurde acryl stof. Dit omhulsel voelt zacht aan maar is uitermate geschikt voor ons klimaat.

 • Weerbestendig, UV-bestendig en kleurvast
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Waterafstotend en schimmelwerend
 • Bestand tegen temperatuurschommelingen
 • Rope meubelen zijn in veel kleuren verkrijgbaar

Net als bij vlechtwerk wordt ‘rope’ vakkundig met de hand ingevlochten. Daar waar vlechtwerk vaak alleen een dichte weefstructuur heeft zien we dat bij rope veel nieuwe structuren worden verkregen.
Waardoor met het materiaal uitzonderlijke knopen en patronen verkregen kunnen worden.

Het hoogwaardige materiaal in combinatie met vakmanschap zorgt ervoor dat de kilometers touw met nauwkeurige precisie rond de frames worden gevlochten. Door dit handwerk is ieder meubel uniek en een bijna een kunstzinnige creatie op zich. Kleine imperfecties geven dit ambachtswerk een duidelijke meerwaarde.

* Niet alle leveranciers uit Azië hebben een rope kwaliteit met een kunststof kern en acryl stof als omhulsel. Dit resulteert in producten met een mindere stevigheid, vormvast en weer en uv-bestendigheid.

Teak:

Deze tropische loofboom (tectona grandis) is hoofdzakelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië.
Het is een hardhoutsoort met een fijne en gelijkmatige nerfstructuur en een kleur die varieert van lichtbruin tot goudbruin. De hoge duurzaamheid verkrijgt de houtsoort door de van nature aanwezige hoge oliegehalte. Hierdoor is de opname van vocht door het hout zeer gering en is het teakhout zeer duurzaam en weerbestendig. Dankzij deze speciale kwaliteiten is teakhout al verscheidene eeuwen lang de ideale keuze voor de scheepsbouw. Dit is tevens de reden waarom het tegenwoordig de houtsoort bij uitstek is voor buitenmeubelen.

 • Weerbestendig, UV-bestendig
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Grote stabiliteit en stevigheid
 • Geringe werking, duurzaam
 • Teak meubelen zijn in veel afwerkingen verkrijgbaar

De kwaliteit van teak is sterk afhankelijk van de groeiplaats en de bodemgesteldheid. Een hele belangrijke factor voor de groei en de kwaliteit van teak is een goed doorlatende bodem. De kalkhoudende bodem in Myanmar (Birma) en op Java levert de beste kwaliteit op. Daarnaast speelt ook de kwaliteit van het zaad, kweektechniek, droogproces en de productie (handmatig/machinaal) een grote rol. Bij gerenommeerde merken wordt bij de vervaardiging vooral veel gebruik gemaakt van pen-en gatverbindingen waarbij steeds massieve teakhouten ‘deuvels’ worden gebruikt.

*Tectona grandis is de enige loofboom die leverancier is van ‘echt’ teakhout.
De laatste jaren is de vraag naar teakmeubelen sterk toegenomen. Het resultaat hiervan is dat vanuit Azië vele houtsoorten die qua kleur en nerfstructuur op teak lijken maar geen teak zijn in Europa onder de naam teak worden geïntroduceerd. Met een grote reeks aan fantasienamen zoals o.a. Afro-teak (afrormosia), Borneo-teak (bangkirai), Braziliaans-teak (frijo), Iroko-teak (iroko) en Vietnamees-teak (white seraya). Vele van deze houtsoorten werden vroeger niet eens gebruikt voor het vervaardigen van buitenmeubelen of zijn daar niet geschikt voor. Tevens zijn er veel leveranciers die wel teakmeubelen in Europa op de markt brengen met een slechte en twijfelachtige kwaliteit. Meestal bestaan de meubelen uit een veel minder klasse teakhout, is het hout niet goed gedroogd (niet in droogkamers) en is bij de productie spinthout verwerkt. Met alle negatieve gevolgen. Hierdoor krijgt het échte’ goede teak een negatieve naam die het absoluut niet verdient.

HPL:

Is de afkorting voor ‘High Pressure Laminate’ oftewel ‘hoge druk laminaat’. Het is samenstelling van papierpulp, fenolhars en een toplaag van melanine hars. Tijdens de productie worden deze drie lagen samengeperst onder zeer hoge druk en bij een hoge temperatuur. De hars die wordt gebruikt is een thermoharder, de hars wordt hard onder invloed van warmte. Door het samenpersen wordt de plaat verdicht en ontstaat er een zeer dichte en keiharde plaat. De HPL plaat is dermate hard en dicht dat zelfs zonlicht en vocht niet kunnen doordringen.

 • Weerbestendig, UV-bestendig
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Grote stabiliteit en stevigheid
 • Duurzaam, slijtvast, vormvast
 • HPL bladen zijn in veel kleuren en structuur verkrijgbaar

De HPL platen komen veelvuldig voor als plaatmateriaal bij woningbouw zoals o.a. onderhoudsvrije gevelplaten en boeidelen. Vanwege de specifieke eigenschappen wordt HPL ook vaak gebruikt in omgevingen waarbij hygiëne een essentiële rol speelt zoals operatiekamers en laboratoria. Doordat het materiaal geen vuil vasthoud en gemakkelijk schoon te maken is het ook veel terug te vinden in de levensmiddelenindustrie. Ook is het materiaal uitermate geschikt als tafelblad voor tuinmeubelen.

Keramiek:

Is afkomstig van het Griekse woord ‘Keramos’, dat staat voor leem/klei product, ook wel omschreven als ‘werk gemaakt van aarde’. De klei wordt bewerkt, gevormd, gedroogd en daarna onder zeer hoge temperatuur gebakken tot een steenachtig materiaal: keramiek. Na de winning van de klei wordt deze na de eerste opslag, gekneed en/of gewalst om de vereiste korrelgrootte te verkrijgen. Als de klei het juiste vochtgehalte heeft wordt het door samenpersen in een veelal stalen matrijs gevormd. Na het vormen wordt het geheel gedroogd om het vochtgehalte te verlagen en vervolgend in ovens bij hoge temperatuur gebakken.

Keramische producten zijn uniek door de esthetische kwaliteiten en het zeer duurzame karakter. Het is bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden. Tevens is de chemische en mechanische belasting zeer groot. Bovendien is het product vrij van schadelijke stoffen en weinig milieubelastend.

 • Weerbestendig, UV-bestendig
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Zeer hard, krasbestendig
 • Slijtvast, hittebestendig
 • Tafelbladen zijn in veel kleurtinten en structuren verkrijgbaar

Keramiek tafelbladen zijn bezig aan een sterke opmars. Vooral voor buitenmeubelen is het een ideaal materiaal vanwege zijn positieve eigenschappen en groot aanbod aan kleurstellingen en structuren.