Op alle toonaangevende internationale beurzen werd een duidelijk beeld geschept wat de nieuwe trends voor 2022 zijn. Op de beurzen werden alle noviteiten en innovaties weer geëtaleerd.

Dit jaar licht de nadruk voor de meubelen heel sterk op duurzaam en degelijk. Natuurlijk zijn er nog steeds beurshallen vol, waar men goedkope massaproductie laat zien. Waarmee we dit jaar waarschijnlijk ook weer overspoelt worden en die menig winkelketen, als merkloos eigen label op de winkelvloer staat. Vooral het zitcomfort van deze goedkope meubelen moet het ontzien, om over de afwerking en kwaliteit maar te zwijgen.

Merken met een sublieme afwerking en een geraffineerde detaillering overheersen dit jaar. Eerlijke duurzame en hoogwaardige (liefst natuurlijke) materialen voeren de boventoon. Ambacht gaat hand in hand met deze materialen en dat ziet u dit jaar terug in de collectie.

Over de collectie zelf valt natuurlijk ook heel veel te zeggen. Deze kenmerkt zich vooral door geen vluchtige opsmuk maar blijvende klasse, waar men ook na jaren nog steeds graag naar kijkt en volop van geniet. Er is een grote voorliefde voor natuurlijke tinten. Die zijn dit jaar dan ook veelvuldig terug te vinden in de kleur keuze voor zowel het vlechtwerk, synthetische draad ‘rope’, als de finish van het aluminium en hout.

Dit jaar vindt de grootste verandering plaats in het volume en de robuustheid van de meubelen. De nieuwe collectie resulteert in belijningen die rank, slank, transparant en als chic omschreven kunnen worden. De nieuwe meubelen hebben een luchtig en open karakter. Tevens vindt er een duidelijke verschuiving plaats naar natuurlijke en frisse kleurtinten. Het is een verademing van sombere naar vrolijke en sprankelende lichte en warme kleuren. Men grijpt terug naar de warme gezelligheid van vroeger, naar de natuur, naar zachte tinten die niet schreeuwen maar helpen om een fijne sfeer te creëren. De prachtige nieuwe collectie speelt in op deze wens met meubelen die een gevoel van harmonie en rust uitstralen.

Optisch zijn de meubelen zeer aantrekkelijk, maar het is vooral de zitervaring die er een beleving van maakt en dit jaar de doorslag geeft. De uitstraling van de nieuwe lounge meubelen oogt uitnodigend en zeer comfortabel. Het aangenaam zitten op eettafel hoogte ook wel dining lounge of high lounge, waarbij men op een hoger niveau van het ultieme lounge gevoel kan genieten zien we dit jaar ook weer veelvuldig terug.

De tegenhanger van de high lounge meubelen maakte vorig jaar zijn opwachting in de tuinmeubelwereld. De strakke en stijvolle lounge meubelen kenmerken zich door een uiterst laag zitcomfort. Deze nieuwe lounge meubelen worden ook wel ‘Iow lounge’ genoemd. Dit jaar zijn deze lounge meubelen in vele variaties sterk uitgebreidt. Ze vormen de nieuwe rust ‘eilanden’ voor de veranda en het tuinterras.

Bij de aluminium meubelen vindt ook een omslag plaats. Overheerste de afgelopen jaren vooral de vlecht werk lounge meubelen. Dit jaar zien we duidelijk de stijgende opkomst van de aluminium lounge meubelen. Met een grote diversiteit in materiaal combinaties en kleurstellingen. Karakteristiek is bij sommige series de vloeiende belijning waarbij esthetische elementen ook getransformeerd worden naar functionele elementen.

Naast de overheersende grijstinten is er dit jaar natuurlijk ook nog volop ruimte voor frisse lichte kleurtinten.

Teakhout ’tectona grandis’ is ook een prachtig natuurlijk materiaal dat dit jaar een sterke come-back maakt. Bij diverse meubelen ligt het accent op teakhout, aangevuld met vlechtwerk of aluminium. Tevens maken dit jaar ook frisse groene rope meubelen hun opwachting. Eens te meer is het duidelijk dat teakhout weer gezien mag worden in de tuin deze zomer. Het teakhout geeft het geheel iets extra’s, het verandert mee met de seizoenen in kleur en naarmate het veroudert, versmelt het moeiteloos met de tuin en de natuurlijke omgeving.

De populariteit van het teakhout heeft ook navolging gekregen in een nieuwe serie meubelen waarbij natuurlijke materialen gecombineerd worden met een industriële sfeer. Dit resulteert in een prachtige moderne combinatie van teakhout met aluminium. Mooie strakke design meubelen die een eyecatcher zijn voor ieder terras.

De combinatie van de twee materialen neemt dit jaar een grote sprong. Zowel subtiel als prominent aanwezig zorgen de teak details voor een prachtige samensmelting van de materialen.

Dit jaar zien we een sterke opmars van aluminium meubelen die vakkundig met een synthetische touw ‘rope’ zijn vervaardig. Rope is precies wat het betekent (touw) maar dan van een duurzame kwaliteit. Het hoogwaardige touw is waterafstotend, uv-bestendig en schimmelwerend. Het touw wordt prachtig om de ranke frames gevlochten en geknoopt. Het geheel krijgt hierdoor en verfijnde en stijlvolle uitstraling met een luchtig karakter.

Het is vooral de variable en flexibele vormgeving gecombineerd met de schitterende knooptechnieken dat rope uitgevoerd in verschillende kleuren in het oog springt dit jaar. Prachtige design meubelen die helemaal klaar zijn om vol vertrouwen het nieuwe decennium te betreden.

Naast de luxe lounge meubelen ziet men deze trend ook terug bij een grote verscheidenheid aan eetstoelen. Rope wordt gekarakteriseerd door een fijne, zachte, bijna aaibare uitstraling.

Naast het vakkundig gevlochten touw rond de aluminium frames maakt deze techniek dit jaar ook zijn opwachting rond teakhouten frames.

De nieuwe trend heeft ook een prominente plek verworven bij de meubelen waarbij comfortabel eten centraal staat. Het goede zitcomfort wordt subtiel gecombineerd met een elegante, sierlijke en warme uitstraling.

Vorig jaar maakte ook kunststof zijn come-back in een fraaie, stijvolle en moderne uitvoering. De subtiele meubelen kenmerken zich door sierlijke glooiingen en elegante curves gecombineerd met een uitzonderlijk zitcomfort. Het ‘oer-materiaal’ maakte een glansrijke terugkeer naar de plaats waar het goed tot zijn recht komt, de tuin. Door het enorme succes is dit jaar de collectie uitgebreidt met diverse kleuren en stapelbare modellen.

Een nieuw sierlijk model zonder armleuningen vervaagt de grens tussen interieur en exterieur. Op fraaie wijze wordt een moderne uitstraling samen met een ergonomisch zitcomfort perfect gecombineerd. Ook het samen spel met sfeervol teakhout maakt het gehele programma dit jaar compleet.

Naast comfortabel eten kan men dit jaar ook heerlijk ontspannen genieten van de naar ieders eigen wens samen te stellen loungeset. Het gemak ervan en de ambiance die ermee in verschillende kleuren kan worden gecreëerd is eindeloos.

De kussen collectie kenmerkt zich door veel kleur, goede prints en aansprekende dessins. De balans van de meubelen en de sfeer van de kussens versterken elkaar. Een zachtere touch, nog meer zitcomfort en veel meer gebruikerscomfort. Het is allemaal terug te vinden in de nieuwe kussens. Soft lounge kussens in de rug doen ook hun intreden dit jaar, het geeft de meubelen een extra dimensie. Het totale plaatje is compleet met vrolijke en fleurige sierkussens.

De vlechtwerk meubelen hebben ook een transformatie ondergaan, waarbij de volledig gevlochten stoelen met doorgaans een gesloten vlechtstructuur plaats maken voor nieuwe stoelen met een open structuur. Tevens wordt het luchtige vlechtwerk fraai gecombineerd met andere hoogwaardige materialen zoals aluminium en teakhout. De schitterende terrasaankleding toont hierdoor minder zwaar en robuust.

Men wordt ook dit jaar verrast door de vrijwel naadloze aansluiting in de beleving van het binnen en buiten zitten. Het verschil tussen interieur en exterieur verdwijnt bijna geheel met de nieuwe ‘upholster’ meubelen. Bij deze meubelen wordt het frame geheel omsloten door stofbekleding. Bij de exclusieve series wordt hierbij gebruik gemaakt van Sunbrella stoffen. Heldere, lichte kleuren met een aangename ’touch’ en comfortable zit.

Dit jaar zien we ‘upholster’ niet alleen bij de lounge meubelen maar ook de eetstoelen zijn uitgevoerd met deze weerbestendige stof. Sommige meubelen onderscheiden zich door de sublieme en gedetailleerde symbiose tussen hoogwaardige materialen.

De tuin wordt een steeds waardevollere aanvulling van ons woongenot. Met de nieuwe collecties dit jaar zien we dat de samensmelting van indoor en outdoor een steeds grotere vlucht neemt. Ook verlichting speelt hierbij een belangrijke rol. De tafel en terrashaarden verhogen op een aangename manier de sfeer.

Bij de meubelen speelt dit jaar de functionaliteit een belangrijke rol, geen overbodige toeters en bellen. Tevens heeft men dit jaar een goede manier gevonden om contrasten bij de meubelen te integreren tot een mooi geheel.

Verder beschikken veel meubelen over een aantal details die ze geschikt maken voor zowel de moderne als de landelijke tuin. Maar het design is duidelijk toegespitst op de hedendaagse vormgeving.

De campingmeubelen hebben de laatste jaren ook een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Men spreekt tegenwoordig niet meer over camping maar luxe vrijtijdsmeubelen die multi-functioneel inzetbaar zijn. De meubelen hebben al een plaatsje veroverd op het tuin, dakterras, balkon en bij het zwembad. Dit jaar heeft men de keuze uit ingetogen natuurtinten of de meer uitbundige, vrolijke gekleurde varianten.

Tevens signaleren we dit jaar ook een toenemend aanbod van design meubelen die vervaardigd zijn met een nieuwe innovatieve stofbekleding waardoor deze meubelen uitermate geschikt zijn voor zowel binnen- als buitenhuis. Zelfs in de woonkamer of serre komen deze stijlvolle meubelen prachtig tot hun recht.

Aan keuze mogelijkheden geen gebrek. Wel zal men dit jaar een bewuste, weloverwogen keuze gaan maken. Het ecologisch bewustzijn van mensen neemt sterk toe, waarbij de gezondheid, duurzaamheid en het milieu steeds belangrijkere thema’s worden in de samenleving. Dit zal het komende jaar ook bij de keuze van de meubelen een grotere rol gaan spelen.

De consument wil dit jaar nog meer dan voorheen waar voor zijn geld. De drang naar onderscheiding zal ook sterk toenemen. De consumenten willen geen ‘confectie’ meubelen meer. Maar kwaliteitsmeubelen die representatief zijn voor hun eigen persoonlijkheid.

Men wilt zelf bij de samenstelling van de meubelen betrokken zijn en hierbij zo goed mogelijk geïnformeerd worden. Het moet uniek, origineel en persoonlijk zijn en geen massaproductie, maar duurzame meubelen waarbij afwerking en vakmanschap de meerwaarde zijn.

Aanschouw de prachtige nieuwe collectie en laat u aangenaam verrassen…….

Wouts tuinmeubelen ©2022